МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ БОЙОВОГО ЗАСТОСУВАННЯ ЗБРОЇ КОРАБЛЯМИ (КАТЕРАМИ) ВМС ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ НА ЕТАПІ ПРИЙНЯТТЯ ТАКТИЧНОГО РІШЕННЯ НА ВЕДЕННЯ МОРСЬКОГО БОЮ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/msd/2024.1/09

Ключові слова:

математична модель, критерій ефективності, метод досліджень операцій, морській бій, корабель

Анотація

У статті розглянуто проблему оцінки ефективності прийняття тактичного рішення на ведення морського бою. Представлено дослідження математичних моделей на основі методу дослідження операцій, описано критерії ефективності та етапи їх побудови. Визначено сутність математичного моделювання морського бою. Запропоновано методику побудови математичної моделі процесу бойового застосування зброї кораблями (катерами) бойового застосування корабельної зброї. Сформовано модель визначення оптимальної кількості сил і засобів (наряду сил) із метою знищення противника з визначеною ефективністю з урахуванням його протидії, а також модель визначення необхідного рубежу виявлення морського противника з метою його знищення на максимальній відстані в межах тактико-технічних характеристик своїх засобів ураження. Розглянуто етапи математичного моделювання процесу та їх зміст: постановка завдання, тобто прийняття рішення про необхідність моделювання та його мету; побудова математичної моделі; дослідження системи на моделі, прогнозування та управління оригіналом за результатами цих досліджень. Розглянуто послідовність побудови математичної моделі та види робіт, які виконуються під час будови математичної моделі: оцінка впливу елементів за різних варіантів рішень; згрупування взаємопов’язаних елементів із метою спрощення моделі; визначення характеру впливу елементів на систему (постійний або змінний); закріплення символів за кожним елементом та складання рівняння. Для змінних елементів установлюються піделементи системи, що впливають на їх величну. Побудову математичної моделі, тобто вивчення явища за допомогою математичної моделі, можна умовно розбити на чотири етапи: етап змістовного опису; етап формалізації опису; етап остаточної побудови моделі (ідентифікації параметрів і перевірки адекватності моделі); етап перегляду й удосконалення моделі за результатами узагальнення емпірично накопичених даних. Розглянуто основні чинники, які необхідно враховувати під час модулювання підготовки та ведення морського бою та їх зміст: оцінка морського противника, бойові можливості кораблів, тактичні характеристики району ведення бойових дій, кліматичні умови, розрахунковий час на підготовку для ведення бою. Розглянуто етапи моделювання підготовки та ведення морського бою та їх зміст. Розглянуто врахування бойової стійкості кораблів (катерів) ВМС Збройних сил України під час моделювання процесу бойового застосування зброї на етапі прийняття тактичного рішення на ведення морського бою.

Посилання

Стеценко І.В. Моделювання систем : навчальний посібник. Черкаси : ЧДТУ, 2010. 399 с.

Томашевський В.М. Моделювання систем : навчальний посібник. Київ : Видавнича група BHV, 2005. 352 с.

Вашків П.Г., Пастер П.І., Сторожук В.П., Ткач Є.І. Теорія статистики : навчальний посібник. Київ : Либідь, 2001. 320 с.

Тимченко А.А. Основи системного проектування та системного аналізу складних об’єктів : підручник. Київ : Либідь, 2000. 270 с.

Тимченко А.А. Основи системного підходу та системного налізу об’єктів нової техніки : навчальний посібник. Київ : Либідь, 2004. 288 с.

Ямпольський Л.С., Лавров О.А. Штучний інтелект у плануванні та управлінні виробництвом : підручник. Київ : Вища школа, 1995. 254 с.

Єрмошин М.О., Федай В.М. Боротьба в повітрі : монографія. Харків : ХВУ, 2004. 381 с.

Ємельянов Л.А. Тактика Військово-Морського флоту : підручник. Київ : Військове видавництво, 1985. 132 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-11

Як цитувати

Рудь, П. Г., Харитонов, О. Л., Завгородній, Д. С., Кубицький, Р. О., & Некрасов, О. В. (2024). МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ БОЙОВОГО ЗАСТОСУВАННЯ ЗБРОЇ КОРАБЛЯМИ (КАТЕРАМИ) ВМС ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ НА ЕТАПІ ПРИЙНЯТТЯ ТАКТИЧНОГО РІШЕННЯ НА ВЕДЕННЯ МОРСЬКОГО БОЮ. Морська безпека, (1), 70-78. https://doi.org/10.32782/msd/2024.1/09

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають