ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО СКЛАДУ УГРУПОВАНЬ ВМС ЗС УКРАЇНИ МИРНОГО ЧАСУ В УМОВАХ РЕСУРСНИХ ОБМЕЖЕНЬ ДЕРЖАВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/msd/2024.1/08

Ключові слова:

раціональний склад, угруповання, бойовий потенціал, ступінь реалізації, утримання, підготовка, принципи

Анотація

У статті розроблено пропозиції щодо обґрунтування та визначення раціонального складу угруповань ВМС ЗС України мирного часу в умовах ресурсних обмежень держави. З’ясовано, що реформування та розвиток ВМС ЗС України повинні здійснюватися згідно з національними інтересами та воєнною доктриною, яка припускає, що всі види ЗС України поставлені завдання будуть виконувати спільно, у єдиному просторі на території нашої держави. Питання реформування та розвитку ВМС ЗС України, які відповідають сучасним умовам та спроможні дійсно забезпечити надійний захист держави з моря, визначається багатьма чинниками. З одного боку, до них відносяться об’єктивні умови, у котрих знаходиться держава, ступінь зовнішніх загроз її безпеці з моря, можливий характер воєнних дій, що визначатиме вимоги до чисельності та якісних показників родів сил своїх ВМС, а також співвідношення між собою сил різного ступеня готовності. З іншого боку – сучасні економічні можливості держави щодо створення сил (угруповань) та їх підтримки у належному стані. Уміння знати розумний баланс між цими чинниками зумовлює можливості України мати високоефективні, відносно маловитратні військово-морські сили, які будуть спроможні дійсно виконувати функцію стримування можливої воєнної агресії проти своєї держави та після їх розгортання зможуть виконати завдання щодо захисту нашої країни від агресора з моря. Проблема запобігання війні та стримування будь-якого агресора з моря з погляду воєнного фактору вирішується наявністю у воєнному потенціалі ВМС мирного часу боєготових сил і здатністю до швидкого їх нарощування. Тому в мирний час у складі наших військово-морських сил повинні чітко проглядатися та оптимально поєднуватися два компоненти: сили постійної готовності та резервів різної черги. Їхні абсолютні показники повинні враховувати існуючі реалії, перспективу розвитку міжнародної обстановки, воєнний потенціал протидіючої сторони, оптимізуватися за критерієм «ефективність – вартість», не припускаючи на шкоду економіці необґрунтованих затрат матеріальних і фінансових ресурсів країни. З’ясовано, що методика визначення раціонального складу угруповань ВМС повинна враховувати ймовірність викриття підготовки противника до агресії проти України на морі.

Посилання

Родионов І.М. Військова енциклопедія. Військове видавництво. 1994. Т. 1. С. 328.

Бойовий статут Військово-Морських сил. Операції. БП 3-00(13).01. Командування ВМС ЗС України. 2020. С. 18.

Яким’як С.В. Оперативне мистецтво Військово-Морських сил : підручник. Київ : НУОУ ім. Івана Чeрняховського, 2020. С. 88.

Єрмошин М.О., Федай В.М. Боротьба в повітрі. Харків : ХВУ, 2004. С. 381.

Павлов Я.В. Розгляд та дослідження засобів виявлення пошкодженої автобронетанкової техніки як складової технічної розвідки. Збірник наукових праць Академії Національної гвардії. 2023. Вип. 2(42). С. 75–83.

Риженко А.О. Стан, перспективи розвитку та завдання Військово-Морських сил. Проблемні питання та шляхи їх вирішення. Морська стратегія держави. Розвиток та реалізація морського потенціалу України : матеріали міжнародного наукового форуму, 24–25 травня 2016 р. Київ : НУОУ ім. Івана Черняховського, 2016. С. 76–84.

Яким’як С.В. Морська стратегія України. Оборонний вісник. 2016. № 5. С. 28–32.

Кабаненко І.В. Корабельні спроможності ВМС ЗС України: розумний підхід. Морська стратегія держави. Розвиток та реалізація морського потенціалу України : матеріали міжнародного наукового форуму, 24–25 травня 2016 р. Київ : НУОУ ім. Івана Черняховського, 2016. С. 40–44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-11

Як цитувати

Рудь, П. Г., Харитонов, О. Л., Завгородній, Д. С., Кубицький, Р. О., & Гончаренко, П. Д. (2024). ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО СКЛАДУ УГРУПОВАНЬ ВМС ЗС УКРАЇНИ МИРНОГО ЧАСУ В УМОВАХ РЕСУРСНИХ ОБМЕЖЕНЬ ДЕРЖАВИ. Морська безпека, (1), 64-69. https://doi.org/10.32782/msd/2024.1/08