МІЖНАРОДНА БЕЗПЕКА ЯК ЧИННИК НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/msd/2024.1/06

Ключові слова:

міжнародна безпека, національна безпека, гарантії безпеки

Анотація

У статті досліджено окремі аспекти міжнародної безпеки як чинника національної безпеки держави. Зауважено, що тимчасова окупація частини українських територій у 2014 р. та повномасштабне вторгнення росії у 2022 р. поставили питання національної безпеки на перший план, адже збереження Української держави та виживання її громадян є найважливішим та надскладним завданням в умовах російсько-української війни. Визначено, що дослідження питання національної безпеки допомагає розробляти та вдосконалювати політику і стратегію забезпечення безпеки держави, ідентифікувати загрози та виклики, що стоять перед українською нацією. Проаналізовано, що співвідношення інститутів національної та міжнародної безпеки свідчить про їх зумовленість та взаємовплив, оскільки кожний із видів безпеки має на меті вирішення ідентичних питань на рівні держави та міжнародної спільноти у цілому, зокрема питання соціальної, економічної, політичної безпеки та забезпечення миру, подолання міжнародних криз неможливо розглядати у відриві окремо взятої країни від міжнародної спільноти. Акцентовано, що в умовах системної кризи міжнародного права відбувається формування багатополярного світу, змінюється архітектура міжнародної безпеки зі зменшенням домінування окремих держав, наявні міжнародні безпекові правила та інститути втрачають свою дієвість, політико-дипломатичні засоби забезпечення безпеки є малоефективними, відбувається девальвація ролі міжнародних колегіальних інститутів безпеки та їх витіснення відповідними коаліційними суб’єктами міжнародних відносин. Наголошено, що на архітектуру міжнародної безпеки мають вплив такі чинники, як міжнародні конфлікти та війни, тероризм, окрім того, вплив країн-агресорів та їхніх агентів на функціонування інституційного складника системи міжнародної безпеки; поширення зброї масового знищення; збільшення населення окремих країн; значний розвиток економік окремих держав; конкурентна боротьба за ринки збуту; фрагментація міжнародно-правового середовища; суперництво країн за розширення географії впливу; кліматичні зміни та екологічні проблеми, глобальна регіоналізація та ін. Зауважено, що існує необхідність створення нових універсальних механізмів забезпечення міжнародної безпеки, які, своєю чергою, змінять механізм національної безпеки окремих країн з урахуванням довгострокового прогнозу міжнародної ситуації у світі та на регіональному рівні.

Посилання

Про національну безпеку України : Закон України від 21.06.2018 № 2469-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2469-19#Text (дата звернення: 16.02.24).

Житник О.М., Гриценко А.А. Вплив трансформації архітектури міжнародної безпеки на формування державної політики національної безпеки в умовах формування нового світового порядку: концепція управління майбутнім. Право та державне управління. 2019. № 2(35). Т. 1. С. 181–190.

Країна – спонсор тероризму: що означає такий статус і хто у світі його вже отримав. CHAS.NEWS. URL: https://chas.news/current/yak-kraini-sponsori-terorizmu-otrimali-svii-status-ta-chi-priednaetsya-do-nih-rosiya (дата звернення: 08.02.24).

Європарламент визнав Росію державою – спонсором тероризму. Що це значить. BBC.NEWS. Україна. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/news-63730807 (дата звернення: 11.02.24).

Shkuta O. Peculiarities of the Investigator`s Interaction with the Operational Subdivisions of law Enforcement Authorities in the Investigation of Illegal Reproduction and Restrictions European Reforms Bulletin. 2021. № 2. С. 106–110. URL: https://dspace.oduvs.edu.ua/bitstreams/bb8f5efe-2a29-4440-b3ad-d79b0862bfcc/download.

Oleh Shkuta, Maksym Korniienko, Mykola Yankovyi. Foreign experience of preventing military and economic crimes. Baltic Journal of Economic Studies. Vol. 8 № 4. Riga, Latvia : «Baltija Publishing», 2022. Р. 185–190. URL: http://baltijapublishing.lv/index.php/issue/article/view/1937/1946.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-11

Як цитувати

Нікітін, А. А. (2024). МІЖНАРОДНА БЕЗПЕКА ЯК ЧИННИК НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ. Морська безпека, (1), 50-56. https://doi.org/10.32782/msd/2024.1/06