ОКРЕМІ АСПЕКТИ ЩОДО ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПЕРЕМОВНИКІВ ТА ЇХНЬОЇ РОЛІ У ПРОВЕДЕННІ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ

Автор(и)

  • А. В. Бурангулов
  • Н. В. Домброван

DOI:

https://doi.org/10.32782/msd/2024.1/02

Ключові слова:

парламентер, перемовини, спеціальні операції, професійна підготовка, звільнення заручників, перемовник

Анотація

Під час здійснення своєї професійної діяльності поліцейським часто доводиться вести перемовини з правопорушниками, окремими злочинцями та злочинними угрупованнями. Відомо, що перемовини – це один із ненасильницьких способів боротьби зі злочинністю, заснований на законі, моральності, психології, що являє собою діалог у низці кримінальних ситуацій зі злочинцями (злочинними організаціями, суспільствами, групами) із метою їх відмови від подальшої злочинної діяльності, а також активного сприяння розкриттю і розслідуванню злочинів, розшуку та затриманню осіб, що скоїли їх, усуненню заподіяної шкоди, здобуття оперативної й криміналістично значимої інформації. Важливим складником перемовин під час проведення спеціальних операцій органами та підрозділами МВС України, зокрема під час затримання озброєних злочинців та звільнення заручників, є професійне ведення поліцейських перемовин парламентарями. Величезна відповідальність, що покладена на перемовника, передбачає його підготовку і цілий комплекс якостей, необхідних під час проведення переговорів. Аналіз професійної підготовки перемовника обов’язково передбачає те, що останній має бути ще й психологом. Він повинен уміти налагоджувати психологічний контакт, уміло використовувати відхилення від теми переговорів, не втрачати ініціативи і не відступати від домінуючого або паритетного свого положення та ін. Перемовини стали ключовим поняттям, завдяки якому можна не лише дійти консенсусу, а й у деяких випадках уникнути кровопролиття, зокрема під час ведення перемовин зі злочинцями. Багато в чому успіх даної операції залежатиме від підготовки парламентарів-професіоналів. Саме про цей важливий момент під час проведення спеціальних операцій із затримання озброєних злочинців та звільнення заручників ми хочемо висвітлити в контексті даної наукової статті. У статті досліджено питання професійної підготовки поліцейських до переговорів зі злочинцями під час проведення спеціальних операцій із затримання озброєних злочинців та звільнення заручників. Визначено та обґрунтовано умови ефективної підготовки перемовників.

Посилання

Бурангулов А.В. Роль підготовки професійних перемовників для участі у проведенні спеціальних операцій із затримання озброєних злочинців і звільнення заручників. Науковий вісник публічного та приватного права. 2018. № 5. Т. 3. С. 15.

Весна М.Ю. Особливості професійної підготовки та діяльності екстремальних перемовників. Тези доповідей ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми психології діяльності в особливих умовах», 19–20 лютого 2008 р. Київ : НАУ, 2008. С. 20–21.

Поліщук В.А. Праксеологічний підхід як інноваційна основа вдосконалення професійної підготовки майбутніх соціальних працівників. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Педагогіка. Соціальна робота». 2014. Вип. 32. С. 148–150.

Ізбаш К.С. Зарубіжний досвід підготовки кадрів поліції в європейських країнах. Південноукраїнський правничий часопис. 2013. № 1. С. 36–39.

Кравчук І.А. Ведення переговорів із терористами. Форум права. 2010. № 4. С. 526–530.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-11

Як цитувати

Бурангулов, А. В., & Домброван, Н. В. (2024). ОКРЕМІ АСПЕКТИ ЩОДО ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПЕРЕМОВНИКІВ ТА ЇХНЬОЇ РОЛІ У ПРОВЕДЕННІ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ. Морська безпека, (1), 9-15. https://doi.org/10.32782/msd/2024.1/02