ДОСВІД МПЗ У ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИНАХ ТРО В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/msd/2023.2.9

Ключові слова:

територіальна оборона, морально-психологічне забезпечення, інформаційна війна, інформаційно-пропагандистське забезпечення, психологічна допомога

Анотація

Статтю присвячено дослідженню досвіду морально-психологічного забезпечення у військових частинах територіальної оборони, які було терміново розгорнуто у зв’язку із широкомасштабним вторгненням російської федерації в Україну. Проаналізовано процес комплектування, розгортання та становлення структур морально-психологічного забезпечення у військових частинах територіальної оборони (батальйон – бригада), характерний для Півдня та Сходу України. Статтю також присвячено проблемам морально-психологічного стану у військових частинах територіальної оборони періоду розгортання та становлення (лютий-вересень 2022 р.) в умовах сучасної інформаційної війни. Проблеми витікали з терміновості створення, становлення та впровадження системи морально-психологічного забезпечення у військових частинах територіальної оборони в найкоротші строки в умовах високої напруги першої фази наступу російських військ: невизначеності, непередбачуваності, недосконалості штатної структури, труднощів у підборі кадрів. Установлено, що основою роботи відділення морально-психологічного забезпечення є робота з особовим складом щодо формування, підтримання і відновлення його морально-психологічного стану. Установлено, що найбільш дієвими заходами морально-психологічного забезпечення є: командирські інформування; бойові інформування; заняття з національно-патріотичної підготовки; аналіз проведених дій, використання наочної агітації, колективні та індивідуальні бесіди, «Урок мужності», концерти; перегляди кінофільмів у вечірній час; перегляди навчальних відеофільмів; перегляди кіно- і відеофільмів та телевізійних передач, обговорення творів літератури та мистецтва; заходи відпочинку; спортивно-масова робота, виставки; зустрічі з видатними особистостями; екскурсії, вшанування найкращих військовослужбовців, заняття з психологічної підготовки; психотренінги.

Посилання

Толубко В.Б. Основні закономірності сучасних локальних воєн та збройних конфліктів. Київ : НАОУ, 2002. 67 с.

Радецький В.Г. Початок року: будівництво, навчання, миротворство. Народна армія. 1994. 25 лютого.

Радецький В.Г. Вступ до Альянсу як вирішення складової національної безпеки України. Військо України. 2006. № 1.

Гуржій О., Лега А., Макаров В. Узагальнення досвіду проведення миротворчих операцій в ХХІ столітті. Київ : УІВІ, 2004. 94 с.

Пулим О.В. Збройні сили України як фактор створення та забезпечення існування системи колективної безпеки у Європі : автореф. дис. … канд. іст. наук : 20.02.22. Львів, 2001. 18 с.

Ященко О.А., Лукиша Р.Т., Писаревський С.В. Щодо проблем морально-психологічного забезпечення службово-бойової діяльності. ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Перспективні напрямки наукових досліджень щодо технічного та тилового забезпечення Національної гвардії України». URL: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/14508.

Гозуватенко Г.О. Аналіз чинників, що впливають на морально-психологічне забезпечення військовослужбовців за контрактом Збройних сил України у миротворчих операціях / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Науковий центр Сухопутних військ. 2010.

Уретій О. Завершено експеримент із трансформації структури морально-психологічного забезпечення. Кореспондент Армія Infor. 2021. 23 квітня.

Білошицький В.І., Гангал А.В., Стукан С.О., Бех С.М. Морально-психологічне забезпечення у Збройних силах України : навчально-методичний посібник. 2-е вид., доп. і перероб. Київ : НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», 2020. 138 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-09

Як цитувати

Дяченко, В. І. (2023). ДОСВІД МПЗ У ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИНАХ ТРО В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ. Морська безпека, (2), 51-58. https://doi.org/10.32782/msd/2023.2.9