ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ КРЕДИТНИХ ДОГОВОРІВ В УКРАЇНІ ТА МІЖНАРОДНОМУ ПРОСТОРІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/msd/2023.2.2

Ключові слова:

кредитний договір, кредитор, позичальник, кредитування, позика, договір, сторони договору, кредитні картки, рівноправне кредитування (P2P), особисті кредити

Анотація

Стаття присвячена розгляду проблемних аспектів кредитних договорів в Україні та міжнародному просторі, зокрема виділяються особливості сторін кредитного договору, аналізуються види кредиторів, які виступають стороною кредитного договору, серед них іпотечні брокери, прямі кредитори та так звані вторинні кредитори. Установлено, що стрімкий розвиток ІТ вплинув і на появу нових видів кредитування. З’явився такий новий вид, як однорангове кредитування, або кредитування P2P, яке об’єднує позичальників із мережею інвесторів. На відміну від звичайного кредитора, інвестори, з якими пов’язані особи – група людей або компанія – ухвалюють рішення, фінансувати якусь позику чи ні. Хоча для оцінки заявки позичальника з отримання кредиту використовуються ті самі чинники та вимоги, що й для звичайного кредиту, які не завжди є жорсткими. Простими словами, однорангове кредитування – це тип платформи, який дозволяє учасникам позичати суми грошей, не покладаючись на звичайну фінансову установу для контролю транзакцій, та «приводить» інвесторів – як фізичних осіб, так і компанії – безпосередньо до осіб, яким потрібно позичити гроші. Натомість традиційні особисті кредити надходять від таких організацій, як банки, кредитні спілки чи онлайн-кредитори. Система P2P-кредитування, також відома як краудлендінг, або соціальне кредитування, об’єднує позичальників і кредиторів безпосередньо, зазвичай через вебсайт або додаток. Проаналізовано, що найчастіше позичальники використовують отримання грошових коштів у позику через свою кредитну картку, тому що це є зручним, безпроблемним способом задоволення фінансових потреб позичальника, який забезпечує швидкий доступ до готівки та не потребує великої кількості документів від позичальника щодо його фінансового стану. Усе це є можливим, якщо позичальник відповідає визначеним критеріям, а саме: має активну та дійсну картку в цьому банку, на даній кредитній картці відсутня заборгованість, позичальник є постійним клієнтом цього банку, має стабільний дохід ы позитивну кредитну історію, а в більшості країн це також і високий кредитний рейтинг. Зроблено висновок, що у зв’язку з досить стрімким процесом вступу України до Європейського Союзу необхідно пришвидшити процес внесення змін щодо вдосконалення чинного законодавства у сфері кредитування. Запровадити більш нові та зручні умови отримання кредитних коштів за допомогою інформаційних технологій.

Посилання

High-cost credit products. URL: https://www2.gov.bc.ca/gov/content/family-social-supports/borrowing-money/expensive-loans/high-cost-credit-products.

Understanding Different Loan Types. URL: https://www.investopedia.com/articles/pf/07/loan_types.asp.

CIBIL Score – All You Need to Know. URL: https://loantap.in/blog/cibil-score-all-you-need-to-know-about/.

What is Peer-to-Peer (P2P) Lending? How it works. URL: https://p2pmarketdata.com/articles/p2p-lending-explained/.

Default or profit scoring credit systems? Evidence from European and US peer-to-peer lending markets / Štefan Lyócsa et al. Financial Innovation. 2022. Volume 8. Article 32. URL: https://jfin-swufe.springeropen.com/articles/10.1186/s40854-022-00338-5.

Hamarat Çağlar, Broby Daniel. Regulatory constraint and small business lending: do innovative peer-to-peer lenders have an advantage? Financial Innovation. 2022. Volume 8. Article 73. URL: https://jfin-swufe.springeropen.com/articles/10.1186/s40854-022-00377-y.

Types of Lenders. URL: https://www.findlaw.com/realestate/mortgages-equity-loans/types-of-lenders.html.

Берназ-Лукавецька О.М. Проблемні питання виконання окремих видів договорів в умовах воєнного стану. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. Випуск 7. С. 527–529. URL: http://www.lsej.org.ua/7_2022/128.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-09

Як цитувати

Берназ-Лукавецька, О. М., & Кірсанов, О. В. (2023). ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ КРЕДИТНИХ ДОГОВОРІВ В УКРАЇНІ ТА МІЖНАРОДНОМУ ПРОСТОРІ. Морська безпека, (2), 7-12. https://doi.org/10.32782/msd/2023.2.2